Süss Fannyval! - Skót vajas keksz


Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én imádom a kekszeket. Készíteni is, mert a legtöbbnek a tésztáját nagyon egyszerű összeállítani. A szaggatásuk és a formázásuk pedig olyan, mintha visszarepültem volna pár tíz évet az időben, és újra gyurmáznék. :D Sütés közben mindig olyan jó illat lesz a konyhában, az elkészült kekszek pedig isteni finomak, ráadásul jó sokáig elállnak. Egy szép dobozba csomagolva még ajándéknak is nagyszerűek. Szóval a kekszkészítés minden részlete örömöt okoz. A kedvencem mind közül a skót vajas keksz (shortbread), ezért nem is maradhatott ki A múlt bűnei regényemből.
A múlt bűnei női főszereplője, Fanny szakács. Egy festői dél-angliai kisvárosban, Ivybridge-ben él, egy csodaszép, eldugott helyen lévő házban, amit a nagymamájától örökölt, és a helyi kávézóba készít süteményeket. Mindjárt a legelső fejezetben például a skót vajas kekszet. Nem sokkal később egy holttest kerül elő a helyi patakból, szóval az idilli hangulatnak egy csapásra vége, de azért a finom sütemények újra és újra felbukkannak (szerencsére sűrűbben, mint a hullák :D). Mindjárt mutatok egy részletet a regényből, de előbb nézzük a receptet!
A skót vajas kekszhez csupán három hozzávaló kell: vaj, liszt és cukor. A végeredmény mégsem hasonlít a sima (amerikai típusú) vajas kekszhez, az ugyanis ropogós, míg a skót változat jóval tömörebb és omlósabb.

Hozzávalók:
350 g liszt
125 g porcukor
250 g vaj
Egy csipet só

Elkészítés:
1. Tedd egy tálba a lisztet, a porcukrot és a sót, majd vagdald bele a vajat is. Gyúrd addig a tésztát, amíg teljesen össze nem áll, és fel nem vesz egy labdaformát. Ez eltarthat egy ideig.
2. Nyújtsd ki a tésztát 1,5-2 centi vastagra, villával bökdösd meg a tetejét, majd vágd fel hosszúkás téglalap alakú darabokra (vagy bármilyenre, amire szeretnéd), és tedd rá őket egy sütőpapírral kibélelt tepsibe. Egyes receptek szerint a tésztát egészben kell kisütni kivajazott tepsiben, majd csak akkor felvágni, amikor elkészült, de én így még nem próbáltam. Nem tudom, mennyire könnyen lehet vágni kisült állapotban anélkül, hogy teljesen összetöredezne.
3. Süsd 160 fokon 30-40 percig, amíg halvány aranybarna nem lesz.
4. Miután kihűlt, szórd meg porcukorral, és már tálalhatod is. Én a porcukrot el szoktam hagyni.

Bár a hagyományos recept tényleg ennyi, de ha valaki ennél extrábbra vágyik, akkor megbolondíthatja a tésztát. Például ilyenekkel:
- csokidarabokkal
- kókusz chipszel
- karamellával
- fűszerekkel (pl. rozmaring, levendula)
- lime- vagy citromhéjjal
- fahéjjal

A fentieket én kombináltam össze két receptből, amiket itt találtok: Scotish shortbread recipeEasy shortbread cookie recipe.


És akkor most jöjjön a részlet a könyvből, amit fent ígértem! :)

"Fanny az ébresztőóra sípolására ébredt. Megkönnyebbült, hogy elszabadulhat ködös álmától, amiben sűrű, sötétzöld aljnövényzetben menekült – hogy ki elől, arra már nem emlékezett. Kint még alig világosodott, de Fanny nem bánta a hajnali ébredéseket, se a kora reggeli sütés-főzést. Lendületes mozdulatokkal keverte össze a Viktória-torta piskótáját, aztán következett a spenótos és kolbászos quiche. A spenót a kertjében termett, a kolbászt pedig, ami puha és kellemesen fűszeres volt, egy helyi gazdától szerezte be. Amíg arra várt, hogy minden megsüljön, elővette a kamrából az előző nap kisütött kekszeket: a hosszúkás, skót vajasat és a kerek gyömbéreseket.
Nyolcra mindent tálcákra és ételhordókba pakolt, és még arra is jutott ideje, hogy lezuhanyozzon. Alig pillantott bele a tükörbe, míg néhány hatékony mozdulattal átfésülte hosszú, vörös haját. Magára kapott egy farmert és egy pólót, kirámolt a kocsija hűtött csomagterébe, majd útnak indult.
A kávézó, ahová naponta szállított ételt, Ivybridge főutcáján állt. Az utca ódon hangulatot árasztott apró, borostyán futtatta házaival, és a kávézó tökéletesen beleillett a képbe. Ugyanolyan kicsi és ódivatú volt, mint a többi ház, egyedül az utcafronton kialakított terasz tűnt ki a képből a modernségével, de Kate, a tulajdonos, ügyes kézzel rendezte be. A csak leheletnyit ütött-kopottnak tűnő székek és asztalkák kényelmesek voltak, a rózsa- és szőlőlugasok pedig kellemes árnyékot adtak."


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Legnépszerűbb bejegyzések